• 50-lecie Szkoły Podstawowej nr 1

  • Dni Niemodlina 2013

  • Wakacje z przygodą 2015

  • Szkoła Podstawowa nr 1 w Niemodlinie

  • „Ocalić od zapomnienia” 2015

Szkolny blog!

Masz pomysł na interesujący tekst?!
A może masz już taki gotowy tekst?
Teraz możesz się już nim pochwalić na szkolnym blogu:
kreatywnetekstyjedynki.blox.pl
Więcej informacji tutaj

1Treści innowacji miały za zadanie kształtować zdrową osobowość dziecka z uwzględnieniem jego potrzeb, możliwości oraz aktywności twórczej. Uczniowie wzbogacali swoją wiedzę o zdrowiu poprzez uczestnictwo w zajęciach edukacyjnych, zajęciach komputerowych, spotkaniach z dietetykiem, zajęciach ruchowych oraz udziale w ogólnopolskim programie edukacyjnym dla klas I-III „Porcja Pozytywnej Energii”.

Realizacja innowacji „Szkoła zdrowa i wesoła” miała na celu kształtowanie właściwych postaw i nawyków żywieniowych wśród dzieci, zmniejszenie ilości spożywanych cukrów i napojów gazowanych i nakłonienie dzieci do sięgania po wodę mineralną i owoce oraz warzywa jako wartościowe składniki diety współczesnego człowieka.

Innowacją objętych zostało 21 uczniów klasy Id Publicznej Szkoły Podstawowej nr 1 w Niemodlinie w roku szkolnym 2015/2016. Innowacja pedagogiczna realizowana była w ramach zajęć dodatkowych oraz częściowo na zajęciach edukacji wczesnoszkolnej i zajęciach komputerowych. Autorem innowacji pedagogicznej była wychowawczyni klasy Id - pani Aneta Kramczyńska.

Cele ogólne:

  • zmiana nawyków żywieniowych wśród uczniów
  • uświadomienie odpowiedzialności za własne zdrowie.

Cele szczegółowe:

  • kształtowanie nawyku dbania o własne zdrowie
  • poznanie czynników wpływających na zdrowie człowieka
  • uświadomienie wartości odżywczych spożywanych pokarmów
  • zapoznanie uczniów z walorami pieczywa ziarnistego
  • rozwijanie umiejętności radzenia sobie ze stresem, sytuacjami konfliktowymi i trudnościami mającymi znaczenie dla zdrowia
  • kształtowanie nawyków spożywania wody mineralnej jako bogatego źródła witamin i soli mineralnych
  • uświadomienie uczniom szkodliwego wpływu cukru na zdrowie człowieka.

W wyniku realizacji innowacji uczniowie poznali: zasady zdrowego odżywiania, przyczyny otyłości i nadwagi, chorób cywilizacyjnych, zasady higienicznego przygotowywania i spożywania posiłków, wartości odżywcze warzyw i owoców, całodzienny jadłospis oraz regularność spożywania posiłków, wzajemne współzależności między zdrowiem człowieka a tym co je i jak spędza czas wolny, podstawowe pojęcia związane z piramidą zdrowia, wpływ wody na funkcjonowanie organizmu człowieka, formy aktywnego spędzania wolnego czasu, różne gry i zabawy ruchowe oraz konkurencje sportowe, zawody związane ze zdrowiem i rekreacją.

Uczniowie klasy Id podczas realizacji innowacji pedagogicznej:

  • opracowywali kartę swojej tygodniowej aktywności fizycznej,
  • przygotowywali kartę swoich zdrowych przekąsek i drugich śniadań,
  • rozwiązywali krzyżówki i rebusy związane z tematyką zdrowotną,
  • odgadywali zagadki,
  • oglądali prezentacje multimedialne,
  • uczestniczyli w zajęciach z wykorzystaniem technik multimedialnych,
  • wykonywali sałatki owocowe,
  • wykonywali szaszłyki owocowe,
  • wykonywali naturalne jogurty owocowe,
  • wykonywali zdrowe kanapki,
  • uczestniczyli w zajęciach ruchowych „Zajęcia w-fu inaczej – zu, zu zumba” prowadzone przez instruktorkę fitnessu,
  • poznali tajniki wykonywania zdrowego pieczywa podczas wyjścia do piekarni Społem w Niemodlinie,
  • uczestniczyli w warsztatach zdrowotnych „Zdrowo jem” przeprowadzonych przez dyplomowanego dietetyka,
  • wykonywali prace plastyczne i techniczne,
  • systematycznie wykonywali ćwiczenia sportowe.